Pályaválasztást segítő program

Iskolánk különböző foglalkozások, rendezvények megszervezésével segíti végzős diákjaink pályaválasztását, középiskolai beiskolázását. Először a nyolcadikosokat szólítjuk meg, osztályfőnöki óra keretén belül tájékoztatjuk őket az iskolatípusokról, a középiskolai tanulás lehetőségeiről.

A Vekker műhely foglalkozásai : Ugyancsak a nyolcadikosoknak szól a Vekker műhely  Mi a pálya? című színházi – nevelési programja pályaválasztásról, hivatásról, elköteleződésről.

Élet iskolája  címmel,  interaktív előadás – sorozatot tartunk  nyolcadik és kilencedik osztályos tanulóink számára, ahol beszélgetünk önismeretről, kommunikációról, konfliktus-kezelési stratégiákról, az időbeosztás fontosságáról, álláskeresésről, az állásinterjún való megjelenésről és felkészültségről.

Szakmák vására – Az Ady hét keretén belül a kilencedik évfolyam számára iskolánk megrendezi a Szakmák vására elnevezésű tematikus programot. Erre az eseményre igyekszünk olyan szakközépiskolákat meghívni, akik foglalkozással egybekötött bemutatót tartanak, betekintést adva az egyes szakterületek világába.

Nyílt napok a középiskolákon.  Iskolánk támogatja, hogy végzős diákjaink szüleikkel együtt részt vegyenek a középiskolák által szervezett Nyílt napok elnevezésű iskola bemutatókon. Minden kilencedikes diák három alkalommal a tanítási idő alatt is ellátogathat ezekre a rendezvényekre, azzal a feltétellel, hogy osztályfőnökének ezen szándékát legkésőbb az előző tanítási nap során jelzi. Ezek a nyílt napok azért is hasznosak – azon túl, hogy megismerkedhetnek az iskola oktatási programjával – mert a szülők és diákok személyesen tudnak a középiskola tanáraival, diákjaival beszélgetni, kérdéseikre közvetlenül tőlük  kapnak választ. A Nyílt napok rendezvényekre az iskolánk számára elküldött meghívókat időben továbbítjuk végzős diákjainknak. Kérjük a Tisztelt szülőket, kövessék gyermekük ellenőrzőjében a megjegyzés oldalt!

Egyéni megbeszélésre a továbbtanulási tanácsadónál kedden 7.30 – 9.30 között van lehetőség.

 

Jelentkezési határidő középiskolai tanulmányokra a 2018/2019-es tanévben

A jelentkezési lapokat az iskola továbbtanulási tanácsadója tölti ki. A feltüntetett adatok helyességét a tanuló törvényes képviselője a jelentkezési lapon aláírásával igazolja. Minden diák az általános felvételi eljárás első fordulójában két jelentkezési lapot nyújthat be. Amennyiben a diák érdeklődése olyan szakra irányul, ahol speciális képességeiről is számot kell adjon, vagyis tehetségvizsgáznia kell , akkor szintén két jelentkezési lap benyújtására van lehetőség. Amennyiben a tanuló az általános felvételi eljárás 1. fordulójában semelyik középiskolába sem nyer felvételt, lehetőség van pótfelvételizni – ez az általános felvételi eljárás 2. fordulója. Itt azonban már csak egy szak megjelölésére van lehetőség. 

Az aláírt jelentkezési lapok leadási határideje:

  • Tehetségvizsgát igénylő szakok esetén: február 20.
  • Az általános felvételi eljárás 1. fordulója: április 10.
  • Az általános felvételi eljárás 2. fordulója: 2019.június 18.

A jelentkezési lapot aláírja a tanuló, annak törvényes képviselője valamint a körzeti gyermekorvos, aki igazolja a jelentkező tanuló egészségügyi alkalmasságát.

Minden kilencedikes tanulónknak kívánunk helyes döntést a pályaválasztáshoz és sikeres felvételi vizsgát!

Bauer Blanka,
továbbtanulási tanácsadó