Pályaválasztást segítő program

Iskolánk különböző foglalkozások, rendezvények megszervezésével segíti végzős diákjaink pályaválasztását, középiskolai beiskolázását. Először a nyolcadikosokat szólítjuk meg, osztályfőnöki óra keretén belül tájékoztatjuk őket az iskolatípusokról, a középiskolai tanulás lehetőségeiről.

A Vekker műhely foglalkozásai : Ugyancsak a nyolcadikosoknak szól a Vekker műhely  Mi a pálya? című színházi – nevelési programja pályaválasztásról, hivatásról, elköteleződésről.

Élet iskolája  címmel,  interaktív előadás – sorozatot tartunk  nyolcadik és kilencedik osztályos tanulóink számára, ahol beszélgetünk önismeretről, kommunikációról, konfliktus-kezelési stratégiákról, az időbeosztás fontosságáról, álláskeresésről, az állásinterjún való megjelenésről és felkészültségről.

Szakmák vására – Az Ady hét keretén belül a kilencedik évfolyam számára iskolánk megrendezi a Szakmák vására elnevezésű tematikus programot. Erre az eseményre igyekszünk olyan szakközépiskolákat meghívni, akik foglalkozással egybekötött bemutatót tartanak, betekintést adva az egyes szakterületek világába.

Nyílt napok a középiskolákon.  Iskolánk támogatja, hogy végzős diákjaink szüleikkel együtt részt vegyenek a középiskolák által szervezett Nyílt napok elnevezésű iskola bemutatókon. Minden kilencedikes diák három alkalommal a tanítási idő alatt is ellátogathat ezekre a rendezvényekre, azzal a feltétellel, hogy osztályfőnökének ezen szándékát legkésőbb az előző tanítási nap során jelzi. Ezek a nyílt napok azért is hasznosak – azon túl, hogy megismerkedhetnek az iskola oktatási programjával – mert a szülők és diákok személyesen tudnak a középiskola tanáraival, diákjaival beszélgetni, kérdéseikre közvetlenül tőlük  kapnak választ. A Nyílt napok rendezvényekre az iskolánk számára elküldött meghívókat időben továbbítjuk végzős diákjainknak. Kérjük a Tisztelt szülőket, kövessék gyermekük ellenőrzőjében a megjegyzés oldalt!

Továbbtanulás 2019/ 2020

Az alapiskola befejezése után kilencedikes diákjainknak több lehetőség is a rendelkezésükre áll a továbbtanulást illetően:

-Tanulhatnak szakmát 3 éves képzés során, majd a 3év és a szakvizsga megszerzése után plusz 2 év továbbtanulást követően  érettségi vizsgát is tehetnek.

-Tanulhatnak 4 év képzési idő alatt valamilyen szakközépiskolában, ahol szakérettségihez jutnak.

-Jelentkezhetnek 5 éves képzésre is – jellemzően ilyenek a hotelakadémiák, bilingvális szakok.

-Az egyetemre, főiskolai tanulmányokra készülők választhatják az általános képzést nyújtó gimnáziumokat.

Iskolánk leginkább azzal segíti a tanulók eligazodását a középiskolák sokaságában, hogy lehetővé teszi kilencedikes diákjainknak a középiskolai nyílt napokon a részvételt – 3 tanítási napon, a hiányzást igazolva – valamint az Ady napok keretén belül megrendezzük idén is a Szakmák vására foglalkozásokat. Itt a meghívott középiskoláknak lehetőségük nyílik iskolájuk, szakjaik, szakmáik bemutatására.

Középiskolai tanulmányokra a diák Jelentkezési lapot nyújt be. Minden diák 2 jelentkezést adhat be olyan művészeti, sport vagy idegennyelvi képzésre, ahol a továbbtanulás feltétele egy tehetségvizsga megléte.

Az általános felvételi eljárásban szintén két jelentkezés adható be, amely irányulhat két különböző középiskola felé, de lehet egyazon középiskola két szakja is.

Kilencedikeseink az országos tesztelést 2020. április 1-jén és április 2-án írják.

A tesztelés eredményeihez a középiskolák hozzáférnek.

Jelentkezési határidők:

Az aláírt Jelentkezési lapok iskolánkba – továbbtanulási tanácsadóhoz – visszajuttatott határidejét kérem feltétlenül tartsák be!

A tehetségvizsgát igénylő szakokra 2020.február 20.

Az általános felvételi eljárásban április 10-e a határidő, de a húsvéti szünet miatt 2020.április 6-ig kérjük a nyomtatványok leadását.

Felvételi vizsgák határideje:

  1. március 15. és április 30-a között zajlanak a tehetségvizsgák.

Az Általános eljárás felvételi vizsgaidőpontjai:

Az 1.helyen megjelölt szakra: 2020.május 11.

A 2.helyen megjelölt szakra: 2020.május 14.

Továbbtanulási tanácsadás szülőknek : minden kedden 7.30-9.30, diákoknak megbeszélt időpont alapján.

Minden kilencedikes diákunknak sok sikert kívánunk a pályaválasztáshoz!

Bauer Blanka,
továbbtanulási tanácsadó