Iskolai szemafor

Maszkviselés
1.Az osztályteremben a tanulók számára a kötelező maszkviselés megszűnik, de az iskola közös tereiben továbbra is kötelező marad, valamint azokon az órákon, ahol különböző osztályok tanulói keverednek (etika, hittan, szakkör).
2.Ha az osztályban a tanulók COVID-19 pozitív osztálytárssal kerülnek kontaktusba, akkor az adott osztályban a maszkviselés újra kötelező lesz, mégpedig a kontaktustól számított 10 napig. Ebben az esetben ajánlatos az FFP 2-es típusú maszk viselése.

Karantén
1.Az 5 napos kötelező karanténba csak a COVID-19 pozitív tanuló vonul, az osztály tünetmentes tanulói tovább látogathatják az iskolát mindaddig, amíg COVID-19 betegségre utaló tüneteket nem mutatnak.

2.A karantén abban az esetben ér véget az 5. nappal, ha az adott tanuló a karantén utolsó 24 órájában nem mutatja fertőzés jeleit. Ellenkező esetben a kezelőorvossal kell felvenni a kapcsolatot, majd értesíteni az osztályfőnököt.

3.Ha a pozitív személy pl. a tanuló családjában fordul elő, akkor szintén csak az adott tanuló vonul karanténba, az osztálya nem. Tehát az a tanuló, aki az iskolán kívül került kontaktusba COVID-19 pozitív személlyel, kötelezően 5 napos karanténba vonul. Kivétele csak a teljesen oltott, teljesen oltott és a megerősítő oltást is felvevő, valamint a betegségen átesett és egyben tünetmentes tanulónak van.

4.Ha a pozitívan tesztelt tanuló az 5 napos karantént követően tér vissza, akkor 5 napig:
– a maszkviselés mindenhol kötelező, ajánlatos FFP 2-es típusú maszkot viselnie,
– a testnevelés órákon nem tornázik (a fizikai aktivitás végzése alóli felmentés további meghosszabbításáról a kezelőorvos dönt),
– az iskolában és azon kívül minimalizálja a más osztályok tanulóival való kontaktust.

Az 5 napos karanténból visszatérve ajánlatos elvégezni egy otthoni antigén gyorstesztet.

5.Karantén alóli kivétele annak a tanulónak van, aki:
– teljesen oltott és megkapta a harmadik, megerősítő oltást,
– teljesen oltott,
– az elmúlt 180 napban esett át a COVID-19 betegségen (ezt kimutatta az otthoni önteszt és abszolválta az 5 napos karantént, vagy tesztelőponton, a kezelőorvosnál elvégzett antigén vagy RT-PCR teszt mutatta ki és abszolválta a kötelező vagy a kezelőorvos által meghatározott karantént).
– az iskolában került kontaktusba COVID-19 pozitív személlyel és tünetmentes, azaz nem mutatja COVID-19 fertőzés jeleit.

Otthoni gyorstesztek
Folytatjuk az Oktatásügyi Minisztérium által biztosított otthoni gyorstesztekkel való tesztelést, mégpedig a megszokott heti kétszeri rendszerességgel. A teszt eredményét továbbra is az osztályfőnöknek kell jelenteni.

Három napot meghaladó hiányzás és a karantén alóli kivétel
A három napot meghaladó hiányzás esetén továbbra is kötelező a tünetmentességi nyilatkozat leadása. A karantén alóli kivételt külön dokumentummal kell igazolni. Az aktuális nyilatkozatok mindig elérhetők az https://adysuli.sk/nyomtatvanyok oldalon.

Megj.

Teljesen oltott
– 14 nap telt el a második oltás óta (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V), de még nem telt el 9 hónap az utolsó adag beadása óta,
–  21 nap telt el az első adag vakcina beadása óta (Johnson&Johnson), de még nem telt el 9 hónap az utolsó adag beadása óta,
– 14 nap telt el az első adag beadása óta bármelyik vakcinából és az elmúlt 180 napban átesett a COVID-19-en, de még nem telt el 9 hónap az utolsó adag beadása óta

Szoros kontaktus
Ha valaki úgy találkozik pozitív személlyel, hogy nincs eltakarva az arca és
– fizikai kontaktus volt köztük,
– 5 percnél tovább voltak 2 méteres távolságon belül,
– zárt helységben voltak legalább 5 percig,
– együtt utaztak egy járműben legalább 5 percig.

advanced-floating-content-close-btn