Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb nemzeti ünnepünk. Az eseményre emlékezve feleleveníthetjük többek között a résztvevők hősies helytállását, kiemelhetjük bátorságukat, a hazáért való tenni akarásukat, elszántságukat. Ebben az évben a dicsőséges tavaszi hadjárat 170. évfordulójára emlékezve úgy döntöttünk, hogy iskolánk 8. évfolyamos diákjai Bacsó Péter és Fodor Zsuzsanna igazgatónő kíséretében, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium diákjaival és Gergely Endre tanár úrral, felfedezzük a mai Révkomárom Klapka György honvédtábornokhoz fűződő emlékeit.


A Rákóczi Szövetség támogatásával megvalósult közös tanulmányi út az esztergomi honvédtemetőben kezdődött egy megemlékezéssel és egy rendhagyó történelem órával. A Révkomáromba vezető úton egy villámlátogatás erejére betértünk az izsai Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeumba is. Komáromban meglátogattuk az erődöt, a Duna Menti Múzeumban pedig bemutatták a komáromi 1848/49-es eseményeket. Közben megkoszorúztuk még Klapka szobrát, melynek talapzatánál elénekeltük a Klapka indulót.


A nap végére mindenki elégedetten térhetett haza hiszen: kiváló volt az időnk, tartalmas és izgalmas volt a program, és végül, de nem utolsó sorban együtt emlékezhettünk anyaországi barátainkkal.
Bacsó Péter

advanced-floating-content-close-btn