Az Ady Endre Alapiskolában zajlott a Teleki Pál Kárpát-medencei földrajz-földtan verseny felvidéki döntője

A versenybe, mely immár 27. alkalommal valósult meg a Magyar Természettudományi Társulat koordinációjában, ebben az évben harmadszor a határon túli diákok is bekapcsolódhattak. A felvidéki fordulók Pék László (Mentor Tehetségsegítő Tanács) és Bacsó Péter szervezésében valósultak meg.

A felvidéki döntőnek iskolánk adott otthont, mégpedig április 5-én és 6-án. Az első napon az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet területén túráztunk. A diákok megismerkedhettek többek között a terület geológiai érdekességeivel, kialakulásával, továbbá társadalmi és gazdasági jelentőségével. Gyönyörködhettünk a Ranzinger-kilátó csodálatos panorámájában, megcsodálhattuk a Turul-emlékművet és járhattunk a már több tízezer évvel ezelőtt is lakott Szelim-barlangban. Este Bokor Klára újságíró Szibériáról szóló izgalmas előadását, élménybeszámolóját hallgathattuk meg. Előadása révén elképzelhettük milyen lehet egy olyan területen élni, ahol november és december fordulóján is már -35 0C-ot mérnek, a sarki éjszaka miatt nappal is sötét van, milyen lehet fagyott és nyers halhúst enni, vagy éppen milyen érzés lehet egy kamionnal átkelni a befagyott Ob folyón.

A májusban megrendezendő Kárpát-medencei döntőbe az alábbi diákjaink jutottak be:

  1. Jakubík Gergő (8.A) – 1. hely a 8. évfolyamosok kategóriáját
  2. Molnár Ágnes (7.C) hely a 7. évfolyamosok kategóriájában
  3. Száraz Ágnes (7.B) – 2. hely a 7. évfolyamosok kategóriájában

A versenyen iskolánkat képviselte még Švajcer Bence 8.C osztályos tanuló is, aki tisztes helytállásról tett tanúbizonyságot.

A szombati eredményhirdetés után közösen elénekeltük a Himnuszt. Ezzel szerettünk volna válaszolni a március 27-én, többek között a magyar Himnusz éneklését is tiltó törvény elfogadására.

Az elért eredményhez szívből gratulálunk, az egri döntőhöz eredményes felkészülést kívánunk!

Bacsó Péter

 

advanced-floating-content-close-btn